0.3 C
Cluj
13 noiembrie, 2024

Silviu Predoiu: Dezbaterea electorală organizată de Universitatea Babeş-Bolyai şi Digi 24 este discriminatorie şi jignitoare. Refuz să fiu complice manipulării opiniei publice

Silviu Predoiu, candidatul PLAN la alegerile prezidenţiale, a trimis o scrisoare deschisă rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Daniel David, prin care denunţă practici discriminatorii la organizarea, împreună cu Digi 24, a dezbaterii electorale cu candidaţii la Preşedinţie din 18 noiembrie 2024.

Candidatul PLAN îl acuză pe rectorul UBB că a creat falsa impresie în rândul opiniei publice că la această dezbatere vor participa toţi cei 14 candidaţi la Preşedinţia României, în realitate fiind vorba doar de opt dintre ei, care apar în sondaje de opinie cu erori de 200% în antecedente.

Silviu Predoiu spune că rectorul UBB este părtaş la dezinfomarea opiniei publice prin lansarea unui fake-news deoarece anunţul privind organizarea dezbaterii electorale induce ideea că votanţii trebuie să alegă unul dintre aceşti candidaţi şi nu pe altcineva.

Alegerea candidaţilor participanţi la dezbaterea organizată de UBB şi Digi24 încalcă Decizia CNA nr. 587/19 septembrie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, conform căreia “candidaţii au acces, egal şi gratuit, la serviciile de radio şi de televiziune, publice şi private”.

Silviu Predoiu a publicat vineri pe Facebook o scrisoare deschisă adresată rectorului UBB, Daniel David, şi redactorului-şef al televiziunii DIGI24, în care afirmă că dezbaterea electorală din 18 noiembrie este departe de standardele unei confruntări prin care se urmăreşte ca votanţii să fie informaţi corect şi să aleagă în cunoştinţă de cauză.

Deşi toţi candidaţii au îndeplinit criteriile prevăzute de lege pentru a candida la prezidenţiale, la dezbatere nu au fost invitaţi şase dintre cei 14 prezidenţabili, participând doar Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu.

Silviu Predoiu a fost invitat să participle la o dezbatere în avanpremiera dezbaterii, alături de doi dintre candidaţii care nu au avut loc pe ”tabloul principal” din considerente editoriale. Candidatul PLAN a refuzat însă invitaţia pentru că nu doreşte să fie complice la demersul organizatorilor de manipulare a opiniei publice.

Conform Deciziei CNA nr. 587 din 19 septembrie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, “candidaţii au acces, egal şi gratuit, la serviciile de radio şi de televiziune, publice şi private, numai în emisiunile precizate la art. 5 şi în conformitate cu dispoziţiile art. 36 şi art. 40 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004”.

Articolul 5 prevede că “în timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni:

a) de promovare electorală – în care candidaţii şi/sau reprezentanţii lor îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;

b) de dezbatere electorală – în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor lor, precum şi a jurnaliştilor, analiştilor, consultanţilor politici şi altor invitaţi; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul „dezbatere electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;

c) informative – în care pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor prezentate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, imparţialitate şi informare corectă a publicului; emisiunile informative electorale pot fi difuzate de luni până duminică”.

Prezentăm integral scrisoare adresată de Silviu Predoiu rectorului UBB, Daniel David, şi redactorului- şef al televiziunii DIGI24, Marius Tian.

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului prof.univ. dr. psih. Daniel David, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai

Domnului Marius Tian, Redactor Şef al Televiziunii DIGI24

Am luat notă, din mass-media şi de pe site-urile web ale DIGI 24 şi Universităţii Babeş-Bolyai despre decizia de organizare, în parteneriat DIGI 24 – UBB, a dezbaterii candidaţilor la preşedinţia României.

”Prima dezbatere prezidenţială după zece ani, organizată de Digi24 şi Universitatea Babeş Bolyai. „Trebuie să votăm informaţi”.

”Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Digi 24, va organiza luni, 18 noiembrie 2024, dezbaterea candidaţilor la poziţia de Preşedinte al României.”

”Digi24 şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca organizează pe 18 noiembrie 2024, începând cu ora 20.00, o dezbatere electorală dedicată celor mai importante teme care fac parte din proiectele candidaţilor care îşi doresc să ajungă la Cotroceni.”

”11 zile până la cea mai importantă confruntare: Dezbaterea preşedinţilor, la Digi24. Ca să ştii ce votezi.”

”Emisiunea-eveniment va fi difuzată în direct din studiourile Digi 24 de la ora 20:00 şi va fi moderată de Liliana Ruse şi Cosmin Prelipceanu, alături de care se vor afla profesori şi studenţi ai UBB (şi alţi membri ai mediului academic aflaţi în parteneriate cu UBB) şi jurnalişti ai platformelor din „Universul Digi”, care vor adresa candidaţilor la Preşedinţia României întrebări relevante pentru publicul românesc.”

După cum sesizaţi, am marcat modul în care dumneavoastră aţi prezentat publicului larg participanţii la dezbatere: CANDIDAŢILOR. Nu unii candidaţi, nu candidaţii aleşi de noi, nu candidaţii partidelor parlamentare, nu candidaţii cu cele mai mari fonduri de campanie, nu candidaţii cu scoruri peste x% în sondajele X, Y, Z care au avut erori de 200% la alegerile precedente, NU. Dumneavoastră vorbiţi despre ”candidaţilor” şi creaţi opiniei publice percepţia că aceştia sunt toţi candidaţii, ca urmare le induceţi ideea că trebuie să alegă unul dintre aceşti candidaţi, nu pe altcineva.

Ca unul care a studiat fenomenul FAKE NEWS şi mecanismele prin care se produce manipularea maselor, înţeleg că ceea ce faceţi dumneavoastră, deşi sub stindardul ”Trebuie să votăm informaţi”, este în esenţă o acţiune de DEZINFORMARE. A vota informat în alegerile prezidenţiale înseamnă, în primul rând, a cunoaşte cine sunt toţi cei care candidează, pentru că toţi au trebuit să îndeplinească criteriile prevăzute de lege pentru a ajunge în postura de candidaţi. A vota informat înseamnă a avea acces la proiectele candidaţilor, la sistemul lor de principii şi valori, la modul în care aceştia se raportează la o temă sau alta, cum de altfel atât de bine spune rectorul UBB, dl. prof. univ. dr. psih. Daniel David ”Împreună putem face acum un bine atât candidaţilor, care pot să-şi exprime ideile pentru a convinge electoratul într-un cadru raţional şi constructiv, bazat pe cooperare, încredere şi adevăr, cât şi ţării şi oamenilor, care pot avea acces la ideile candidaţilor în mod direct, dar şi în sinteza experţilor, cu nuanţele şi interpretările posibile, pentru a ajunge la adevărul şi încrederea care să le fundamenteze apoi deciziile de vot.”

Nu pot să vă bănuiesc, domnule redactor şef, de neînţelegerea valenţelor reale ale acţiunii postului dvs., de neînţelegerea consecinţelor pentru procesul democratic al ”selectării” candidaţilor care în viziunea dumneavoastră sunt semnificativi/ cu şanse încă înainte de a fi fost încheiat procesul de înregistrare a candidaturilor.

Nu pot să vă bănuiesc nici pe dumneavoastră, domnule profesor, de neînţelegerea consecinţelor demersului la care aţi achiesat şi căruia îi împrumutaţi din credibilitatea UBB „o Românie educată în miniatură”, în condiţiile în care am sesizat că aţi fost preocupat, de-a lungul carierei dumneavoastră, de manipularea psihologică şi fake news.

Pentru că aşa cum foarte corect spuneaţi acum câţiva ani, ”Mintea umană are această vulnerabilitate extrem de puternică: în momentul în care noi am înţeles o anumită informaţie, în momentul în care i-am înţeles semnificaţia, în mintea noastră ea este codată ca fiind adevărată!”.

Şi mai spuneaţi dvs. ”dacă tu ajungi să crezi că sursa care ţi-a dat acea informaţie este o sursă credibilă, ai înţeles ce spune, ai considerat din start a fi adevărat şi nu mai evaluezi informaţia.” Şi ce poate fi mai credibil decât asocierea UBB – DIGI24, adică ”cea mai mare comunitate academică a ţării, comprehensivă academic şi multiculturală, cea mai vizibilă din ţară în clasamentele internaţionale, cu studenţi din toate judeţele ţării, adică o „Românie educată în miniatură” şi ”DIGI 24, o televiziune „quality”, modernă, incisivă, dar şi echilibrată şi elegantă în acelaşi timp”?

Si atunci îl întreb pe psihologul care în urmă cu 6 ani explica aşa de bine cum funcţionează contaminarea psihologică, fake news-ul şi efectele acestora în conduita persoanei, ce va înţelege cetăţeanul român din prezentarea de mai jos, prezentare reluată şi promovată zilnic, dar şi din prezenţa în platou doar a 8 din 14 candidaţi:

”Digi24 şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca organizează pe 18 noiembrie 2024, începând cu ora 20.00, o dezbatere electorală dedicată celor mai importante teme care fac parte din proiectele candidaţilor care îşi doresc să ajungă la Cotroceni. Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu sunt invitaţi în studioul Digi24 să răspundă la cele mai presante întrebări ale societăţii.”

Pentru că, vedeţi dumneavoastră, domnule profesor, ca să citez tot din prezentarea dumneavoastră, ”Manipularea cu informaţie falsă se întâmplă mai ales în zona în care tu nu ai nişte opţiuni şi interese certe, explicit asumate, şi atunci când este o zonă de incertitudine, fake news-ul este la el acasă.” Adică exact ce se întâmplă acum, în contextul acestor alegeri.

Am primit şi eu o invitaţie la o dezbatere în avanpremiera Dezbaterii, alături de doi dintre candidaţii care nu au avut loc pe ”tabloul principal” din considerente editoriale, cum mi s-a explicat. Doar că, din aceleaşi considerente editoriale, alte posturi TV au împărţit candidaţii în serii prin tragere la sorţi, ceea ce este un demers corect şi absolut onorabil.

Consider că această abordare este discriminatorie şi jignitoare atât pentru candidaţii omişi, întrucât cu toţii am avut de îndeplinit aceleaşi condiţii pentru intrarea în cursă, cât şi pentru cetăţenii care ne-au susţinut prin semnăturile lor, ca urmare refuz să fiu complice în demersul dvs. de manipulare a opiniei publice şi voi declina invitaţia de a participa la dezbaterea din deschiderea Dezbaterii.

Din păcate, domnule profesor David, într-o societate cu mass-media profund distorsionate de plăţile de la partid, nici măcar Universitatea dumneavoastră, oricât de vizibilă şi bine clasată ar fi, nu mai poate funcţiona ca o ”instituţie protectoare a adevărului, pentru a ne proteja pe noi de noi înşine, atunci când vocea celui mai puternic sau a celor care strigă cel mai tare pot acoperi adevărul”. Iar acest fapt ar trebui să vă dea de gândit în anii ce vin.

Bucureşti, 08.11.2024 Silviu Predoiu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 11:57

astăzi, 11:37

astăzi, 11:13

astăzi, 11:02

astăzi, 10:59

astăzi, 09:50

astăzi, 09:20

astăzi, 10:40

ieri, 12:25

Sursa: https://www.mediafax.ro/politic/silviu-predoiu-dezbaterea-electorala-organizata-de-universitatea-babes-bolyai-si-digi-24-este-discriminatorie-si-jignitoare-refuz-sa-fiu-complice-manipularii-opiniei-publice-22548006

Ultimă oră

Același autor