astăzi, 16:04
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că, până la sfârşitul acestui an, vor fi deschise ofertele pentru construcţia şi dotarea cu echipamente a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, iar până la jumătatea anului 2028 această unitate medicală trebuie finalizată.
”Revin aici, în locul în care se construieşte Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj, o investiţie, la fel ca şi celelalte două aflate în derulare la Iaşi şi la Craiova, de aproape 700 de milioane de euro. Din această sumă mai mult de jumătate sunt fonduri europene, restul sunt furnizate de la bugetul de stat sau din împrumuturi. Ne preocupă ca acest spital să poată să fie terminat la timp, adică până la jumătatea anului 2028, iar luna viitoare, deci până la sfârşitul anului, se deschid ofertele depuse pentru construcţie şi pentru dotarea cu echipamente grele pentru acest spital”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Cluj.
20 noiembrie – Eveniment News.ro –
28 noiembrie –
El a precizat că trebuie găsite şi soluţii pentru a se ajunge mai rapid la spital, traficul fiind aglomerat în zonă.
”Clujul avea nevoie de un spital regional de urgenţă. Trebuie să găsim soluţii împreună cu Primăria încât să existe şi un acces rapid la spital, pentru că, în general, oamenii sau pacienţii care au nevoie de intervenţie medicală urgentă trebuie să ajungă într-un timp scurt. Traficul e foarte mare în zonă. E clar că, până la edificarea acestui spital, trebuie găsită şi o soluţie de acces rapid la noul spital”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a prezentat şi câteva date tehnice despre noul spital de la Cluj.
”E un spital care are peste 170.000 de metri pătraţi, suprafaţă desfăşurată, cu anexe, cu parcări are peste 180.000 de metri pătraţi. Are, la fel ca şi celelalte, o structură de circa 850 de paturi, din care peste 100 de paturi sunt paturi de Terapie Intensivă dedicate inclusiv persoanelor cu arsuri grave. Mai mult, beneficiază şi de un centru de pregătire, de training, a tinerilor specialişti şi cred că actorul cel mai important sau un actor foarte important, dincolo de partea aceasta legată de construcţie, este Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» pentru că pregătirea tinerilor medici, un plan de resurse umane pentru astfel de spitale este absolut necesar”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că este îmbucurător faptul că în România se construiesc spitale după 35 de ani.
”Mă bucur că România construieşte spitale pentru prima dată după 35 de ani, o să mergem în cursul zilei şi la Spitalul de Neurologie şi Neurochirurgie, care este aproape finalizat. El poate fi, după estimările noastre, dat în folosinţă la jumătatea anului viitor. Se lucrează la instalaţiile interioare şi la modul de organizare a dotărilor. Un spital de circa 200 de milioane de lei. Cred că e primul spital public care se face în Cluj şi nu numai în Cluj. Va fi gata cam odată cu cel din Bistriţa. Sunt primele proiecte mari din PNRR care vor fi finalizate”, a mai declarat Alexandru Rafila.