14.2 C
Cluj
25 aprilie, 2025

Posibile rămășițe ale regelui Matei Corvin au fost identificate în Ungaria

Din articol

Cercetătorii cred că este posibil să fi găsit rămășițele unuia dintre cei mai celebri conducători ai Ungariei – regele Matei Corvin – la un sit memorial național din Székesfehérvár. Deși descoperirile nu au fost încă confirmate de ADN, experții spun că există o șansă mare ca scheletul dezgropat în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui din secolul al XV-lea.

Descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 din situl fostei Bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și înmormântare al regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea, după secole de neglijare și deteriorare, inclusiv de către turcii otomani, informează

În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a creat o serie de reconstituiri grafice pornind de la craniile găsite la bazilică. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare stranie cu craniul lui János Corvinus – fiul nelegitim, dar recunoscut al lui Matei Corvin – ale cărui rămășițe au fost găsite anterior în Lepoglava, Croația.

Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a realizat o reconstrucție facială plastică științifică completă a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă.

Trautmann a fost de acord cu analiza lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii proveneau probabil de la persoane strâns înrudite. „Acest lucru ar putea sugera o relație la nivel de gemeni”, a observat el, «dar fiul lui Corvinus nu avea niciun geamăn cunoscut». Având în vedere locul de înmormântare regal al craniului și legătura sa genetică cu János Corvinus, cercetătorii cred că singurul candidat probabil este însuși regele Matthias Corvinus.

Totuși, oficialii maghiari îndeamnă la prudență. Institutul de Cercetare Maghiar a declarat: „Afirmațiile apărute în presă cu privire la scheletul regelui nu sunt încă confirmate. Verificarea științifică a ipotezei este în curs. Vom fi în măsură să facem o declarație finală după verificare”.

Teste ADN

O confirmare finală va depinde de testele ADN. Din fericire, oamenii de știință au deja markeri genetici de la János și Kristóf Corvin – descendenți ai lui Matthias – datorită cercetărilor anterioare efectuate în 2021. Acest lucru le oferă cercetătorilor un punct de referință pentru următorii pași.

Până atunci, dovezile se bazează pe indicii vizuale și anatomice puternice. În timp ce oamenii de știință lucrează pentru a confirma descoperirile, maghiarii se întreabă dacă oasele celebrului lor rege renascentist au fost, după secole, în sfârșit găsite.

Matei Corvin (1458-1490)

Matei Corvin a fost rege al Ungariei între 1458 și 1490. Este cel mai bine cunoscut pentru că a avut una dintre primele armate permanente din Europa, a alungat invadatorii otomani și a reformat sistemul judiciar. A fost un patron al științei și culturii și a fondat faimoasa „Bibliotheca Corviniana”, sfidând vechea nobilime prin promovarea talentului în detrimentul nașterii. Vorbea maghiara, italiana, croata, latina și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave.

Rădăcini românești

Viitorul rege s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, Acesta a fost un renumit conducător militar, descendentul unui cneaz valah (român), pe nume Voicu.

Într-un document de donație al posesiunii Hunedoara, datat la 18 octombrie 1409 apar nominalizați Voyk sau Woyk, filius Serbe ori Serba, cu frații săi Magas și Radul, vărul lor Radul și fiul lui Woyk, anume Iohannes. Fiind vorba despre români,

, trebuie să fi fost Voicu, Șerbu sau Șerban, Mogoș, Radul și Ioan sau Iuon. Cu alte cuvinte, străbunicul regelui Matthias Corvinus s-a numit Șerbu (Șerban), bunicul Voicu, unchii Mogoș și Radul, iar tatăl Ioan (Iuon).

Matthias Corvinus a fost ales rege de către Dieta Națională, reunită la Buda, la vârsta de 14 ani. El a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei, iar domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria acestei țări. Aristocrația de rang înalt însă nu s-a împăcat cu prezența lui pe tronul Ungariei și a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reușit să-și pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matthias otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matia muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/posibilele-ramasite-ale-regelui-matei-corvin-identificate-in-ungaria-3206973

Ultimă oră

Același autor