9.2 C
Cluj
19 septembrie, 2024

Petre Sălcudeanu, primul ministru DEMIS după ce i-a făcut avansuri unei femei-ofițer. Ipostaza RUȘINOASĂ în care a fost surprins de presa vremii

Publicat: 15/09/2024, 11:42

Petre Sălcudeanu, un apreciat scriitor, ajuns ministrul al Culturii în perioada post-decembristă, s-a făcut remarcat pentru activitatea sa ca romancier dar și ca scenarist, notează

. Cu toate acestea un scandal de proporții a pus capăt carierei sale politice.

Petre Sălcudeanu a văzut lumina zilei la 8 septembrie 1930, în localitatea Gligorești, județul Cluj. Încă din tinerețe a aderat la idealurile comuniste și a fost trimis în prima linia a frontului de regimul antonescian, de unde a trecut la sovietici de două ori.

Sălcudeanu a fost școlit atât la Moscova, unde a absolvit Facultatea de Critică și Literatură, cât și la București, în cadrul Facultății de Filosofie. A manifestat un interes aparte pentru domeniul cultural, devenind scriitor, scenarist, apoi membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România. Sălcudeanu a fost, de asemenea, și director general al Studioului cinematografic București, dar și președinte al Centrului National al Cinematografiei.

Cariera sa de scriitor a fost deosebit de apreciată, Sălcudeanu fiind autorul a 25 de romane polițiste și scenarii de film. Tot el a scris scenariul filmului „Cu mâinile curate”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, devenită una dintre cele mai apreciate pelicule românești.

În calitate de scenarist Petre Sălcudeanu a rămas în istoria cinematografiei pentru filme precum: Răscoala, Cu mâinile curate, Ultimul cartuș, Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Primăvara bobocilor, La răscrucea marilor furtuni, Munți în flăcări, Bunicul și doi delincvenți, Împușcături sub clar de lună.

Imediat după anii ’90, Petre Sălcudeanu devine ministru al Culturii, însă va fi demis din această funcție, în urma unui scandal sexual de proporții.

Totul s-a întâmplat după o noapte în care Sălcudeanu a petrecut cu anturajul său la Ministerul Culturii, care, la vremea respectivă, se afla în incinta Casei Presei Libere. Sălcudeanu pusese ochii pe Luminița Răuț, ofițer de serviciu la minister. Femeia nu a fost câtuși de puțin impresionată de avansurile și insistențele ministrului Culturii, așa că a alertat presa.

Ziariștii sosiți la fața locului l-au surprins pe Sălcudeanu, ministru al Culturii, cu șlițul desfăcut. Astfel Petre Sălcudeanu a devenit primul ministrul demis din funcție. Acesta a încetat din viață 12 ani mai târziu.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3.

A evoluat

Loading …

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Sănătate –

15 Sep, 11:58

Actualitate –

15 Sep, 11:52

Știri –

15 Sep, 11:27

Ultima oră

15 Sep, 11:02

15 Sep, 10:44

Știri politice –

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/petre-salcudeanu-primul-ministru-demis-dupa-ce-i-a-facut-avansuri-unei-femei-ofiter-ipostaza-rusinoasa-in-care-a-fost-surprins-de-presa-vremii-20303764

Ultimă oră

Același autor