Din articol
Cartea Electronică de Identitate (CEI) este un document modern care poate facilita interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice datorită celor 11 servicii digitale încorporate în cip. Noul format al actului de identitate are o dimensiune standard, similară cardurilor bancare, și asigură protecție împotriva falsificării ori furtului de identitate. În prezent, cererile pentru eliberarea cărților de identitate se pot depune doar în județul Cluj, însă programul se va extinde în următoarea perioadă în toată țara.
Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei
care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate. Hotărârile de Guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.
Ce înseamnă Carte de Identitate Electronică (CEI)
Noul buletin electronic va avea dimensiune standardizată, conform normelor europene, asemenea unui card bancar și va putea fi utilizat ca document de călătorie.
Date înscrise în Cartea Electronică de Identitate:
În format tipărit: nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, dar și imaginea facial și semnătura olografă.
În format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Ulterior, impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse din baza de date a autorităților care realizarea imprimarea.
Diferențele dintre buletinul clasic și cel cu cip
Principala diferență dintre cele două documente de identitate constă în capacitatea tehnologică a acestora.
Buletinul clasic, cel pe care încă îl avem în România, stochează doar câteva date de bază precum: nume, prenume, domiciliu sau fotografia titularului, în timp ce varianta electronica va încorpora alte informații, printre care și două amprente și certificate digitale. Aceste date sunt stocate într-un cip securizat, iar asta va face ca documentul să fie mai greu de falsificat.
De asemenea, noile Cărți de Identitate Electronică vor include și funcționalitatea de a semna electronic documentele. Buletinele cu cip vor avea cel puțin 10 elemente de securitate, iar asta le face mult mai greu de falsificat.
Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate
Noile Cărți Electronice de Identitate au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie (20 martie 2025) în județul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, iar în următoarele maxim două luni se vor emite și în București, și în restul județelor, potrivit unui calendar scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit MAI, în următoarele două luni (aprilie – iunie 2025):
CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
Din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Cât costă eliberarea Cărții Electronice de Identitate
Primii 5 milioane de posesori nu vor plăti contravaloarea noilor buletine cu cip
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Astfel, prin intermediul liniei de finanţare asigurate din fondurile Uniunii Europene vor fi acoperite fondurile necesare producţiei primelor 5 milioane de CEI, primii 5 milioane de cetăţeni care vor deveni posesori ai CEI fiind exoneraţi de obligaţia de a suporta contravaloarea taxei de emitere a CEI.”, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (
mai transmite că: „Iniţierea emiterii CEI la nivel naţional este strict necesară în perspectiva implementării Investiției 8 Cartea electronică de identitate și semnătura digitală din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală din PNRR”.
Ce avantaje au posesorii de Carte electronică de Identitate
Cu noua Carte Electronică de Identitate, românii vor putea călători în spațiul European și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la o serie de aplicații. De asemenea, cetățenii români vor putea semna documente oficiale (contracte, cereri, declarații etc) online, fără a merge fizic la instituții. Semnătura electronică va avea aceeași valoare legală ca o semnătură olografă.
Documentul electronic va permite autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice (ex. ANAF, SPV, CNAS) fără a mai fi nevoie de conturi separate.
Posesorii noilor Cărți Electronice de Identitate vor avea acces rapid la serviciile publice, reducând astfel timpul petrecut la ghișeu (ex: eliberarea cazierului, plata taxelor etc.).
De asemenea, datorită dimensiunii (format ID-1), noile buletine cu cip sunt mai ușor de păstrat și purtat decât buletinele clasice.
Editor :