3 aprilie 2025, 15:40
Spaţiile moderne sunt tot mai puţine, firmele care vor să se mute sau să se extindă au din ce în ce mai puţine opţiuni şi plătesc chirii mai mari, potrivit unui raport Colliers, care arată că oferta de spaţii noi a atins minime istorice.
”Piaţa de birouri din Bucureşti se află într-un proces de transformare semnificativă după un deceniu de dezvoltare intensă. Oferta de spaţii noi a atins minime istorice, în timp ce în zona cererii, interesul pentru clădiri de calitate a rămas relativ constant în ultimii ani, ceea ce va înclina tot mai vizibil balanţa în favoarea proprietarilor”, potrivit unui raport Colliers, care analizează comportamentul chiriaşilor şi tendinţele de la începutul lui 2025 şi va fi publicat în perioada următoare.
Chiriile din zonele centrale în clădiri de top au ajuns la 22 de euro pe metrul pătrat în multe cazuri, iar în unele situaţii sar de acest nivel, relevă raportul. Cum spaţiile moderne sunt tot mai puţine, firmele care vor să se mute sau să se extindă au din ce în ce mai puţine opţiuni şi plătesc chirii mai mari.
Experţii Colliers notează că intenţiile de angajare pe termen scurt ale firmelor locale rămân, în mare parte, la un nivel decent pentru contextul economic actual, în timp ce pentru sectoarele mai pesimiste, sunt departe de minimele din perioada 2009-2010 sau 2020-2021.
Analiza Colliers evidenţiază o piaţă tot mai polarizată. Pe de-o parte, doar 20 de clădiri (23% din suprafaţa închiriabilă totală din Capitală) înregistrează un grad ridicat de neocupare – 33% în medie pentru aceste proiecte, acumulând în total 181.000 metri pătraţi vacanţi. Celelalte 186 de clădiri (77% din suprafaţa totală) au o disponibilitate mult mai redusă – doar 7% rată de neocupare. În total, aceste clădiri au 265.000 de metri pătraţi, dar experţii Colliers subliniază că aceste cifre trebuie puse în context şi raportate la suprafaţa închiriabilă. Acest ecart arată preferinţa clară a companiilor pentru spaţiile moderne, bine poziţionate şi eficiente energetic, în defavoarea celor mai vechi sau mai puţin atractive.
După o medie de 160.000 de metri pătraţi livraţi anual în ultimul deceniu în Bucureşti, volumul de birouri noi a scăzut semnificativ, în 2024 finalizându-se doar 16.500 de metri pătraţi, iar pentru 2025 sunt planificaţi aproximativ 6.500 de metri pătraţi.
„Aceste cifre, mult sub nivelurile anterioare, arată că oferta de spaţii moderne este tot mai redusă dacă ne gândim atât la spaţiile existente cât şi la cele care urmează să fie livrate. În consecinţă, companiile care vor să se extindă sau să se relocheze găsesc tot mai greu opţiuni potrivite. Dacă nu urmează o corecţie economică în România – şi acesta nu este scenariul de bază al economiştilor care se uită la ţara noastră, este de aşteptat să vedem şi o creştere a presiunii asupra nivelului chiriilor, care ar putea să mai crească în perioada următoare”, explică Victor Coşconel, partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
La nivel global, tot mai multe companii îşi aduc angajaţii înapoi la birou, inclusiv în program complet. România urmează această tendinţă, dar mai are de recuperat faţă de alte ţări europene, subliniază consultanţii Colliers. În acest context, spaţiile moderne şi bine amenajate devin un avantaj important pentru companiile care vor să îşi păstreze sau să atragă angajaţi.
Consultanţii Colliers observă că celelalte centre de birouri din România – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi – au luat-o uşor înaintea Capitalei din prisma prezenţei la birou a angajaţilor, chiar dacă se remarca îmbunătăţiri şi în Bucureşti.
Consultanţii Colliers estimează că, dacă nu apar schimbări economice importante, cererea de închiriere pentru spaţii de birouri va rămâne cel puţin la un nivel decent, fiind susţinută de planuri stabile de angajare, de oferta redusă de spaţii moderne şi de tendinţa globală de revenire la munca de la birou. Potrivit datelor Eurostat analizate de Colliers, majoritatea companiilor nu îşi reduc personalul, iar unele continuă să se extindă. Deşi sectorul IT rămâne rezervat în ceea ce priveşte angajările, la fel ca în alte ţări, nivelul de precauţie este mult mai scăzut decât în perioada crizei din 2009–2010.
În acelaşi timp, firmele din zona de consultanţă şi cele care coordonează activitatea la nivel central (head office) sunt mai active decât de obicei, semn că mediul de business este stabil şi deschis dezvoltării. În acest context, companiile care vor să se mute sau să se extindă ar putea întâmpina dificultăţi în găsirea unor spaţii moderne potrivite, din cauza stocului limitat şi a cererii care se menţine ridicată.
Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) ) este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Operează prin trei platforme de top – Servicii Imobiliare, Consultanţă Tehnică şi Managementul Investiţiilor. Are venituri anuale de peste 4,8 miliarde de dolari, o echipă de 23.000 de profesionişti şi 99 de miliarde de dolari în active gestionate.