18.1 C
Cluj
2 iulie, 2025

Fotbal pe caniculă

Liga 1 nu are răbdare. Pe 12 iulie începe primul eșalon fotbalistic din România.

Schimbarea sistemului de desfășurare a competiției cu play-off și play-out a adus mărirea numărului de meciuri de la 34 de meciuri pe sezon într-un campionat cu 18 echipe, la 40 de meciuri cu 16 echipe. Părerile rămân în continuare împărțite vizavi de acest sistem competițional și, mai ales, de regulă, unic în Europa, cu înjumătățirea punctelor la finalul sezonului regular și aducerea golaverajului la 0 la împărțirea echipelor în play-off și play-out. Cluburile mari nu sunt încântate de acest sistem care pe de-o parte aglomerează calendarul, pe de alta că nu găsesc corect să li se șteargă jumătate din puncte și golaverajul. Echipele mici sunt mai avantajate, odată pentru că un număr mai mare de meciuri aduce niște bani în plus din drepturile TV, apoi pentru cele din coada clasamentului li se oferă o șansă să se redreseze. Cert este că acest sistem este aplicat în Europa în aproape toate campionatele. Doar Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia au rămas fidele sistemului clasic cu doar tur și retur.

Gata cu vacanța pentru cei care au avut parte de câteva zile de vacanță. Jucătorii convocați la echipele naționale au fost însă „pedepsiți” și n-au prea avut parte de zile libere în această pauză dintre sezoane. Totuși, încântate de acest program se pot declara doar echipele care participă în tururile preliminare ale cupelor europene. Pe vremuri, campania europeană începea mult înaintea Ligii 1, cluburile se plângeau că nu au meciuri oficiale înaintea duelurilor europene. Și acum FCSB și CFR Cluj vor debuta în Europa înaintea începerii campionatului, însă vor avea o etapă din Liga 1 între turul și returul turului 2 preliminar. Astfel, vor începe sezonul direct cu meciuri din 3 în trei zile și vor avea acest program timp de o lună. U Cluj și Universitatea Craiova sunt ceva mai norocoase și vor debuta în Europa pe 24 iulie și vor prinde astfel două meciuri de campionat înaintea duelurilor cu Armenia Ararat, respectiv FC Sarajevo.

Oricum, toate echipele se plâng de perioada scurtă de pregătire de vară, care, pe vremuri, dura cel puțin o lună, cu cantonamente lungi în Austria, departe de

și cu multe amicale tari. Acum, majoritatea echipelor din Liga 1 preferă Turcia în primul rând pentru prețurile mici, însă tot la caniculă. „Timpul este foarte scurt. Practic noi vom reuși acomodarea transferurilor pe care le-am făcut în iarnă. Achizițiile noi din vara asta n-au cum să se adapteze într-o săptămână de cantonament”, s-au plâns cei de la CFR Cluj.

Cum se va descurca Metaloglobus

Premierele acestei ediții a Ligii 1 sunt nou promovatele Metaloglobus și Csikszereda. Ele se află pentru prima oară în primul eșalon fotbalistic și sunt văzute încă de la start Cenușăresele noului sezon. Mai ales Metaloglobus, marea surpriză a promovatelor, care a trimis în „B” o echipă care se considera cu pretenții, Poli Iași. Echipa este o ciudățenie. Nu are stadion, nu are suporteri și cele mai mari salarii, de 2.000 de euro, sunt văzute de doar trei jucători din lot. Restul încasează 1.000 de euro sau mai puțin pe lună.

Va rezista Metaloglobus în Superligă în aceste condiții? Patronul echipei este un om de cuvânt. Mohamad Imad Kassas și-a plătit mereu la timp jucătorii, nimeni nu are restanțe. Doar că salariile sunt foarte mici, mai degrabă de nivelul Ligii 3. OK, echipa a jucat cu mult entuziasm, o ambiție formidabilă. Dar cât vor juca doar din entuziasm la nivelul primei ligi? Cu siguranță toți jucătorii din lot țintesc mai sus, să joace la echipe mai mari din prima ligă, unde și salariile sunt consistent mai mari. Astfel, este foarte posibil ca dacă salariile nu vor crește semnificativ cei mai buni jucători să părăsească echipa chiar în următoarea perioadă de transfer.

„Csikszereda a promovat din greșeala celorlalte echipe”

Zoltan Szondy, președintele Csikszereda, a avut câteva declarații controversate în urmă cu câteva luni în presa de la Budapesta. „Csikszereda nu a avut niciodată obiectiv promovarea în Liga 1 românească. Prioritatea clubului a fost mereu promovarea de jucători din Ținutul Secuiesc pentru naționala Ungariei și a cluburilor din Ungaria. Nu mă înțelegeți greșit, sunt foarte fericit, dar promovarea în Liga 1 nu a fost niciodată cel mai important obiectiv pentru noi. Putem spune că am promovat nu din greșeală, ci din greșelile celorlalte echipe, care ne-au facilitat asta. Eu însă voi fi cu adevărat fericit dacă unul dintre jucătorii crescuți de Academia de Fotbal a Ținutului Secuiesc va debuta în naționala Ungariei”, a declarat Zoltan Szondy pentru Nemzetisport.

Cu Viktor Orban în tribună la meciul cu Rapid

Spre deosebire de Metaloglobus, Csikszereda stă financiar mult mai bine. Harghitenii primesc subvenții consistente din partea guvernului de la Budapesta, pe modelul celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Și, ca să nu existe dubii în legătură cu sprijinul financiar și logistic a guvernului maghiar, conducerea Csikszereda a solicitat ca etapa a treia a campionatului, pe 12 iulie, să o dispute acasă, deoarece în acel weekend premierul maghiar Viktor Orban se va afla la Tabăra de Vară de la Tușnad și vor dori să-l invite să asiste la meci. Interesant este că în urma tragerii la sorți de ieri a programului Ligii 1, Csikszereda va juca acel meci la Miercurea Ciuc cu Rapid, a cărei galerie ultras a avut în trecut mai multe conflicte „cu maghiarimea”. Astfel că acest meci va fi unul cu risc ridicat fie că galeria giuleșteană va fi sau nu primită pe stadion.

Etapa 1 – 12-14 iulie

Metaloglobus – U Cluj

CFR Cluj – Unirea Slobozia

Csikszereda – Dinamo

FCSB – Hermannstadt

Oțelul Galați – Petrolul Ploiești

Botoșani – Farul

UTA – Universitatea Craiova

FC Argeș – Rapid

Program cupele europene

FCSB – Inter Escalades – 9 iulie

Paks – CFR Cluj – 10 iulie

Inter Escalades – FCSB – 15 iulie

CFR Cluj – Paks – 17 iulie

FC Sarajevo – Universitatea Craiova – 24 iulie

Ararat Armenia – U Cluj – 24 iulie

Universitatea Craiova – FC Sarajevo – 31 iulie

U Cluj – Ararat Armenia – 31 iulie

Jucătorii harghiteni, fericiți de promovarea în premieră în Liga 1. Conducerea clubului nu avea însă acest obiectiv, iar urcarea în Superligă „le cam complică planurile”

Ianis Zicu a promovat Metaloglobus în primul eșalon, apoi a fost numit antrenor principal la Farul Constanța

Sursa: https://jurnalul.ro/sport/fotbal-intern/fotbal-canicula-liga-1-1002004.html

Ultimă oră

Același autor