Din articol
Digi24 transmite în această seară, începând cu ora 22.00, ceremoniile religioase cu ocazia Învierii Domnului.
Anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului capătă o semnificație aparte, întreaga lume creştină, catolici şi ortodocși, celebrează Sărbătoarea Paștelui în aceeaşi moment. Cu acest prilej, echipele de jurnaliști ai Digi24 vor transmite în acestă noapte sfântă imagini atât de la ceremoniile ordodoxe cât și de la cele romano-catolice sau greco-catolice.
Transmisiile live îi vor purta pe cei care vor rămâne în fața televizoarelor la Patriarhie, la Biserica Franceză Sacre Coeur din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, la Biserica de lemn din Surdești (greco-catolică), Catedrala Sfântul Dumitru din Craiova, Biserica Romano-Catolică Sf Mihail din Cluj-Napoca, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. De asemenea vor exista alte transmisii live de la Mănăstirea Cernica și de la Mănăstrirea Cașin.
Catolicii și Ortodocșii, împreună
Ultima dată când Paștele Ortodox a coincis cu Paștele Catolic a fost în anul 2017. Evenimentul va mai fi sărbătorit împreună de cele două confesiuni peste trei ani, în 2028 (16aprilie) și 2031 (13 aprilie), pentru a menționa doar următoarele două date.
Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.
Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii.
Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
, sâmbătă, în jurul orei 14.3o. Mii de credincioși s-au adunat acolo pentru a participa la această slujbă specială și să ia lumină. Ea va ajunge în România în jurul orei 18.30.
Tradiţii străvechi de Paște
Slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii – credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: „Veniţi de luaţi Lumină!”.
În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl şi cântăreţi înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineaţa.
Citește și
Editor :