9.2 C
Cluj
18 octombrie, 2024

Astra Film Festival 2024 începe în weekend, la Sibiu

În deschidere, un documentar în premieră despre care deja se vorbeşte mult: „Tata”, de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc.

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film Festival, intrat în al patrulea deceniu, începe duminică, la Sibiu, cu un film proiectat în premieră, unul despre care se vorbeşte deja la superlativ. Este vorba despre documentarul „Tata”, de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc.

Eveniment cultural important al toamnei, AFF2024 (20-27 octombrie) înseamnă opt zile cu zeci de filme prezentate în premieră, de întâlniri cu regizorii şi sesiuni Q&A, masterclassuri, dezbateri, expoziţii şi cine-concerte. Iar începând cu sâmbătă, 26 octombrie, o selecţie importantă a filmelor din festival va putea fi vizionată online pe întregul teritoriu al României.

Gala de deschidere Astra Film Festival 2024 va avea loc la sala Thalia a Filarmonicii Sibiu, duminică, 20 octombrie, începând cu ora 18:00, în prezenţa Ministrului Culturii, Raluca Turcan. Evenimentul va fi prezentat de jurnalista Amalia Enache şi va include şi două discuţii ale acesteia: una cu criticul de film Victor Morozov – despre rolul filmului documentar în educaţia şi evoluţia indivizilor şi a comunităţilor, şi alta cu rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda – despre fenomenul migraţiei, una din temele centrale ale filmului documentar care va fi proiectat în deschidere. Un alt moment deosebit va fi recitalul la pian al Dorei Gaitanovici. Un moment artistic va fi susţinut şi de grupul japonezIX Percussion.

Filme valoroase în selecţia oficială. Alături de cele 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea prezentate în premieră la AFF2024, în selecţia oficială vor fi aproximativ 100 de producţii noi realizate pe toate continentele. Marile premii ale festivalului vor fi acordate de jurii alcătuite din profesionişti de prestigiu ai filmului documentar pentru cele mai bune producţii din cele patru competiţii: Centrală şi de Est-Europeană, România, Voci emergente ale filmului documentar şi Competiţia studenţească.

Programul complet al proiecţiilor, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-orar?day=20&view=list.

Şase dezbari în programul DocTalk. Organizatorii propun o serie de dezbateri pe teme abordate de unele dintre cele mai interesante filme din festival. Discuţiile, moderate de jurnalişti redutabili, cu invitaţi pe măsură, vor avea loc la Sala Thalia în fiecare seară, imediat după filmul de la ora 18:00, începând de luni, 20 octombrie, până vineri, 26 octombrie. Programul DocTalk de sâmbătă, 26 octombrie, va începe la ora 14:00.

Programul DocTalks poate fi consultat aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/sectiune/programe-speciale-2024.

Cinema New Media Dome, amplasat în Piaţa Mare din Sibiu, este şi în acest an punctul zero al cinematografiei viitorului, unde spectatorii au ocazia să se afle, la modul propriu, în mijlocul acţiunii. Astra Film Festival este şi în acest an singurul festival din România care oferă publicului proiecţii de filme imersive full-dome, desprinse parcă din viitor. Muzica trupelor Queen şi Pink Floyd va fi în centrul unora dintre cele mai aşteptate proiecţii din acest program.

Detalii, aici: https://www.astrafilm.ro/astra-film-new-media-dome.

Oportunităţi pentru cineaşti aflaţi la început de drum. Tinerii cineaşti europeni se bucură şi în acest an de oportunităţi unice la AFF2024. Opt proiecte ale unor regizori şi producători europeni, care au proiecte cinematografice în dezvoltare, vor beneficia de sesiuni de mentorat din partea unor profesionişti recunoscuţi ai industriei cinemaului. Şi studenţii vor avea parte de un program special, DocStudent Hub, în cadrul căruia vor participa la workshopuri, masterclassuri şi activităţi practice din domeniul artei, producţiei şi distribuţiei de film documentar. Vor participa studenţi şi profesori de la universităţi de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava, Zlin, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Programul este realizat în parteneriat cu UNATC I.L. Caragiale.

Despre Astra Film Festival

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. AFF se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 15:35

astăzi, 15:19

astăzi, 15:01

astăzi, 14:59

Sursa: https://www.mediafax.ro/cultura-media/astra-film-festival-2024-incepe-in-weekend-la-sibiu-22518742

Ultimă oră

Același autor