11.3 C
Cluj
18 octombrie, 2024

Candidați la alegerile prezidențiale din Moldova. 11 nume pe buletinele de vot în 2024. Cu cine pot vota cetățenii moldoveni

Din articol

Duminică, 20 octombrie, cetățenii moldoveni cu drept de vot vor merge la urne pentru

de schimbare a Constituției în vederea aderării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Pe buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat 11 candidați.

Printre candidații la cea mai înaltă funcție din Republica Moldova se numără foști procurori, foști prim-miniștri, dar și o jurnalistă cunoscută.

din Moldova începe duminică, de la ora 7:00.

Alegeri prezidențiale 2024 în Moldova – sunt 11 nume pe buletinele de vot

Cine sunt candidații la prezidențiale în Republica Moldova

Maia Sandu – actuala președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a fost votată în decembrie 2020 și a câștigat alegerile, fiind al șaselea președinte ales, de la obținerea independenței, dar și prima femeie din țară care deține funcția.

Candidatul Maia Sandu a fost, anterior funcției de președinte, prim-ministru și ministru al Educației. Pentru alegerile prezidențiale din 2024, Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, ca independentă, însă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Alexandr Stoianoglo – fost procuror general al Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo este un politician de origine găgăuză, care candidează la alegerile prezidențiale din acest an din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Anterior, a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și ulterior procuror general al Republicii.

Renato Usatîi – a mai candidat la prezidențialele din Moldova

Este fost primar al localității Bălți și a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2020, atunci când s-a clasat pe locul al treilea, după Maia Sandu și Igor Dodon. În acest an, Renato Usatîi candidează din partea Partidului Nostru.

Vasile Tarlev – Viitorul Moldovei

A fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar în prezent este președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova. Candidatul la prezidențiale 2024, Vasile Tarlev, se află la conducerea partidului Viitorul Moldovei.

Irina Vlah – candidat independent pentru prezidențiale

Este fost deputat în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fostă guvernatoare a Găugăziei, o mică regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, iar în acest an candidează la alegerile prezidențiale din Moldova drept candidat independent.

Ion Chicu – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Este fost premier al Republicii Moldova și fost ministru al Finanțelor. Ion Chicu a fost și consilier al fostului președinte Igor Dodon, iar în acest an candidează la funcția de președinte din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Andrei Năstase – fost primar, candidat independent la prezidențiale

Este fost viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu, dar și fost primar general al Chișinăului până în anul 2019. La alegerile prezidențiale din acest an, din Republica Moldova, Andrei Năstase candidează ca independent.

Octavian Țîcu – fost boxer profesionist candidat la prezidențiale 2024

Este istoric, politician și fost boxer profesionist. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și consilier relațional în Consiliul raional Ungheni și ministru al Tineretului și Sportului al Republicii.

În acest an, la alegerile prezidențiale din Moldova, Țîcu este candidatul blocului „Împreună”, din care fac parte Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, dar și Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Victoria Furtună – fostă procuroare

Fostă procuroare anticorupție, Victoria Furtună a mai candidat în anul 2021 și la funcția de procuror general interimar. În acest an candidează ca independent la prezidențiale.

Tudor Ulianovschi – candidat independent

A fost ambasador al Republicii Moldova în Elveția, dar și fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în Guvernul Pavel Filip. Candidează ca independent pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Natalia Morari – jurnalistă din Moldova

Este o jurnalistă din Republica Moldova cunoscută datorită anchetelor sale. A fost expulzată din Rusia în anul 2008, iar în prezent se ocupă și de moderarea unor emisiuni de analiză politică. În acest an candidează la prezidențiale ca independentă.

Cum arată buletinul de vot pentru prezidențiale din Republica Moldova

Care este procedura de vot în Republica Moldova

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie, au drept de vot cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, inclusiv.

Urnele de vot se deschid pe 20 octombrie 2024 la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00. Fiecare alegător va semna de două ori pe lista membrilor biroului electoral al secției de votare, atunci când vor primi cele două buletine de vot.

Pentru a vota, alegătorul are nevoie de unul dintre următoarele documente/acte de identitate:

Buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;

Buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;

Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Alegătorii care nu se află în Republica Moldova în ziua votului o pot face la secțiile de votare organizate în străinătate. În total, 234 de secții de votare vor fi deschise în străinătate, infomează

Dintre acestea,

: Trei secții de votare în București; Două secții de votare în Iași; Două secții de votare în Cluj-Napoca; Câte o secție de votare în orașele: Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/candidati-la-alegerile-prezidentiale-din-moldova-11-nume-pe-buletinele-de-vot-in-2024-cu-cine-pot-vota-cetatenii-moldoveni-2971857

Ultimă oră

Același autor