5.3 C
Cluj
3 aprilie, 2025

9 cărți de vreme bună

În luna florilor de migdal, vă propun (întru dezmeticire din cleștii iernii) 9 titluri abia ieșite de sub teascul tiparului. De fapt, unele cărți stau să apară, fiind disponibile însă la precomandă. Lecturi cu folos!

1. Lexic de familie

Autoare: Natalia Ginzburg

Editura: Humanitas Fiction, 2025

Traducere: Liliana Nechita

Lexic de familie , roman autobiografic, câștigător, în 1963, al Premiului Strega, este o meditație subtilă asupra memoriei, iubirii și fragilității legăturilor umane, scrisă cu autenticitate și nostalgie de una dintre marile autoare ale secolului XX.

Pe fundalul Italiei fasciste și al celui de-Al Doilea Război Mondial, împletind detaliul istoric și ficțiunea, Lexic de familie urmărește copilăria și tinerețea Nataliei alături de familia ei zgomotoasă de intelectuali evrei, în care discuțiile despre politică, știință și literatură fac parte din rutina zilnică. Într-o societate tot mai ostilă, casa devine un refugiu, iar limbajul domestic colorat și repetitiv este firul invizibil care îi leagă pe membrii familiei, un cod secret al apartenenței. Istoria mare, care schimbă destine, și istoria intimă, cu pierderi, iubiri și reinventări succesive se suprapun, creând o frescă a Italiei interbelice și postbelice. Romanul Lexic de familie are o tematică bogată, de la continuitatea memoriei la forța cuvintelor de a ține vie o lume apusă și la modul în care identitatea se formează din fragmentele trecutului.

Roman câștigător al Premiului Strega, 1963.

2. Martir

Autor: Kaveh Akbar

Editura: Trei, 2025

Traducere: Petru Iamandi

Cyrus este un tânăr cu o moștenire complicată: mama lui moare într-un avion civil distrus din greșeală de o rachetă americană, iar el părăsește Iranul împreună cu tatăl său și se stabilește în SUA. Viața pe care o duce părintele lui ca imigrant în America pare însă la fel de lipsită de sens ca moartea mamei, iar Cyrus, apăsat de un acut sentiment al absurdului, își alină o vreme angoasa cu ajutorul alcoolului și al pastilelor. Din această derivă existențială încolțește însă o idee: moartea – și mai ales moartea sa – trebuie să aibă sens. Așa începe obsesia lui Cyrus pentru martiriu, care îi animă conversațiile cu prietenii, îi inspiră poemele, i se strecoară în vise și îl aduce în cele din urmă în compania lui Orkideh, o artistă care a ales să-și trăiască ultimele clipe de viață ca exponat într-un muzeu. Între ei se leagă o relație neașteptată, prin care Cyrus speră să găsească în sfârșit un răspuns la marea întrebare care-l frământă: „Cum arată o moarte bună?”.

3. Bărbatul care iubea câinii

Autor: Leonardo Padura

Editura: Litera, 2025

Traducere: Ileana Scipione

În anul 2004, Iván, un scriitor aspirant care conduce o clinică veterinară în Havana, rememorează un episod din 1977, când a întâlnit un bărbat misterios care plimba doi ogari pe plajă. „Omul care iubea câinii” a început să îi încredințeze lui Iván povești despre ucigașul lui Troțki, Ramón Mercader, un prieten apropiat al său despre a cărui viață știa multe detalii intime. Datorită acestor secrete dezvăluite, Iván reușește să reconstituie traiectoria ultimilor ani din viața lui Lev Davídovici Bronstein, cunoscut sub numele de Troțki, și a lui Ramón Mercader. Mânați de un fel de predestinare macabră, ei devin victima și călăul uneia dintre cele mai revelatoare crime ale secolului XX. Ambele povești capătă sens deplin atunci când Iván proiectează asupra lor propria experiență în Cuba zilelor sale și relația sa distructivă cu „omul care iubea câinii”. O investigație istorică ambițioasă și fascinantă a motivelor pentru care marea utopie a secolului XX a eșuat.

„Acest roman magnific este, în același timp, un roman despre ororile provocate de utopia în politică, un roman despre modul misterios în care se intersectează destinele umane, un roman despre relația torturantă dintre istorie și memorie, un roman despre vinovăție și un roman de teorie literară despre cum se construiește o poveste ambițioasă” – Mario Vargas Llosa.

4. O istorie a artei moderne

Autor: Will Gompertz

Editura: Polirom, 2025

Traducere: Daniela Magiaru

Fost director la Tate Gallery, Will Gompertz explică arta modernă pe înțelesul tuturor. Istoria sa acoperă curentele și marii artiști de la preimpresionism până în prezent, fără să recurgă la jargonul istoricilor de artă, chiar și atunci când în joc sunt tehnicile utilizate sau subiectele abordate. Nu lipsesc contextele mai largi în care trebuie plasați artiștii și operele lor, detaliile biografice și întreaga anecdotică ce le însoțește. De la nuferii lui Monet la floarea-soarelui pictată de van Gogh, de la cutiile de supă ale lui Andy Warhol la rechinii murați ai lui Damien Hirst, aflați poveștile din spatele capodoperelor, faceți cunoștință cu artiștii și descoperiți secretul artei moderne.

Roman finalist la National Book Award.

5. Hayek vs Keynes

Autor: Thomas Hoerber

Editura: Humanitas, 2025

Traducere: Alexandru Gabor

„Ar fi greu să găsești alți doi economiști care să fi influențat politica secolului XX așa cum au făcut-o John Maynard Keynes (1883-1946) și Friedrich Hayek (1899-1992). Primul a vândut iluzia șomajului zero, al doilea a pledat pentru libertate economică într-o vreme în care statele totalitare transformau societățile în economii de război, iar mai târziu în economii planificate. Keynes a influențat masiv nașterea statului-providență postbelic din Occident, în vreme ce Hayek a marcat în chip covârșitor politicile tranziției din Estul postcomunist. Cartea lui Thomas Hoerber ni-i înfățișează dintr-un punct de vedere original, și anume pornind de la întrebarea privind direcția economiei, pentru a-l face și pe un profan să înțeleagă încotro ne duc deciziile luate de guverne privind taxele, investițiile, moneda ori mărirea salariilor și a pensiilor” – Cristian Preda.

6. Gudrun

Autor: Radu Țuculescu

„Niciodată până acum nu mi s-a întâmplat să am nevoie de douăsprezece încercări pentru a scrie câteva rânduri însoțitoare pentru o carte care mi-a plăcut foarte mult la lectura în manuscris. Trebuia să se întâmple odată și-odată și, iată, s-a întâmplat cu romanul care încheie excelenta trilogie detectivă – pe care aș dori-o măcar tetralogie, dacă nu o serie nesfârșită – a lui Radu Țuculescu. A fost mai întâi Femeia de marțipan , care, pe lângă povestea polițistă, introducea un cuplu menit să rămână în memorie, dar, mai ales, introducea miraculosul de-a lungul întregului continent. În Crima de pe podul Garibaldi , deja memorabilul cuplu e în acțiune acasă, la Cluj, iar povestea polițistă e de o ingeniozitate debordantă. Dacă adaug și faptul că Radu Țuculescu este unul dintre cei mai buni stiliști din proza de azi, îmi dau seama de ce poveștile sale m-au captivat fără rest. Și acum a sosit Gudrun , care pur și simplu mi-a aplicat o lovitură în moalele capului! Cu ce anume? Chiar cu Gudrun, personajul, unul din cele mai puternice personaje feminine din întreaga noastră literatură, întreagă am scris, adică de ieri și de azi, poate și de mâine… Ar fi foarte plăcut inimii mele cititoare ca Radu să treacă de marginile trilogiei!” (Liviu Antonesei).

7. Caruselul de la miezul nopții

Autoare: Fiza Saeed McLynn

Traducere: Mihaela-Magdalena Dumitru

Paris, 1900. Bântuit de moartea tragică a soției și a fiului său, constructorul de carusele Gilbert Cloutier lucrează neobosit ca să-și termine capodopera la timp pentru Expoziția de la Paris. Pe măsură ce se apropie de finalizarea creației sale, o idee primejdioasă prinde contur în mintea lui Gilbert.

Chicago, 1920. Maisie Marlowe a sosit în America pentru a lua viața de la capăt. Când descoperă un carusel vechi și neglijat, vede în el șansa unui nou început. Dar cu cincisprezece ani în urmă, caruselul a fost legat în mod inexplicabil de dispariția subită a unor persoane – iar acum, istoria pare să se repete.

Un singur om o poate ajuta pe Maisie: Laurent Bisset, detectivul parizian care s-a ocupat de investigația inițială. Dar nici el, și nici Maisie nu știu că această întâlnire le va schimba pentru totdeauna cursul vieții.

8. Tropicul cancerului

Autor: Henry Miller

Traducere: Antoaneta Ralian

Recunoscut astăzi ca unul dintre romanele-cult din literatura americană şi una dintre capodoperele clasice ale erotismului, Tropicul Cancerului a apărut iniţial la Paris în 1934, fiind interzis mai bine de un sfert de secol peste Ocean. Cartea reprezintă o combinaţie dezinhibată de ficţiune şi biografie, de naraţiune şi flux liber al conştiinţei, prezentând cu dezinvoltură aventurile adesea licenţioase ale unui tânăr scriitor american exilat în Parisul anilor ’30. El duce o existenţă marginală şi precară, învârtindu-se prin baruri, săli de dans, bordeluri şi locurile de adunare ale unei boeme adesea sordide, ale cărei excentricităţi şi excese le înregistrează într-un stil precis, necruţător şi complice-amuzat. Cartea îşi datorează renumele limbajului franc şi fără perdea, pasiunii cu care îşi trăieşte naratorul momentele de disperare sau de exaltare, precum şi paginilor vizionare, poetice, care dau cărţii o intensitate halucinantă.

Tropicul Cancerului este o confesiune de neuitat, poate cea mai onestă carte scrisă vreodată.

9. Cheia ascunsă

Autor: Alex Ahndoril

Editura: Crime Scene Press

Traducere: Daniela Ionescu

Primul roman semnat Alex Ahndoril deschide o serie captivantă cu o intrigă construită magistral. Alex Ahndoril este pseudonimul cuplului Alexander Ahndoril și Alexandra Coelho Ahndoril, doi autori suedezi de renume internațional și scriitorii aflați în spatele unui alt pseudonim de mare succes – Lars Kepler. După ce au cucerit publicul global cu seria Joona Linna , semnată Lars Kepler, vândută în peste 17 milioane de exemplare și tradusă în 40 de limbi, cei doi revin cu o nouă serie plină de suspans. Împreună, au redefinit thrillerul nordic, construind povești intense, cu personaje complexe și răsturnări de situație uluitoare.

Cheia ascunsă este un roman alert, inteligent, un thriller nordic remarcabil.

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/carte/9-carti-de-vreme-buna-993887.html

Ultimă oră

Același autor